Als je je hond uitlaat wil je dat deze veilig naast je loopt, daarom lijn je de hond altijd aan. Je ziet steeds vaker dat mensen voor een hondentuigje kiezen. Waarom is dat? Welke soorten hondentuigjes bestaan er? En waarom kiezen sommige mensen juist niet voor een tuigje? Dat lees je in dit artikel.
Wanneer kies je voor een hondentuigje?
Er wordt vaker voor een tuigje gekozen als het gezin jonge kinderen heeft. De pup is vaak enthousiast bij kinderen en je ziet vaak dat de pup dan aan een bandje wordt meegetrokken. Op die jonge leeftijd van de pup kan dat schade toebrengen aan zijn nek. Maar ook aan een tuigje moet een kleine pup leren lopen. Het is dus van belang dat je met de pup oefent. Ook oudere honden worden aangelijnd tijdens het wandelen. Vaak mogen de honden alleen losgelaten worden in het losloopgebied. Als de honden niet goed luisteren is een hondentuigje eveneens noodzakelijk.
Soorten hondentuigjes
Als je voor een hondentuigje kiest moet je met de volgende dingen rekening houden. Hoe gedraagt de hond zich aan een hondentuigje? Op basis daarvan kies je de juiste hondenriem en hondentuigje. Er bestaan verschillende soorten tuigjes. Het klassieke hondentuigje is verkrijgbaar in meerdere maten en materialen. Deze kan je combineren met een riem of een rollijn. De rollijn is geschikt als de hond nooit los kan lopen, bijvoorbeeld door ouderdom. Zo heeft hij toch wat vrijheid. Voor pups is een gewone riem aan te raden, zodat je hem makkelijker kan corrigeren. Daarnaast heb je het slip- of jachthondentuigje. Dat is zowel een tuigje als een halsband, en bestaat dus uit twee lussen. De ledhalsband gebruik je in de wintermaanden. Deze halsband geeft namelijk volledig licht, waardoor je hond goed te zien is in het donker. Tegenwoordig zijn ze met usb kabel te verkrijgen waardoor je de halsband snel en gemakkelijk kunt opladen.
Wanneer kies je niet voor een halsband?
Steeds meer hondenbezitters kiezen niet voor een halsband, maar kiezen voor een hondentuigje of laten hun hond loslopen. Dit kan komen omdat er in de nek van de hond zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp en slokdarm zitten. Wanneer de hond hard aan de riem trekt, krijgt de nek een klap. Deze klappen kunnen aan de nek van je hond schade veroorzaken. Bij een hondentuigje is dat stukken minder.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.