Wat moet je doen tegen bloedluis? Veel mensen hebben last van bloedluis in hun kippenhok. Het heet eigenlijk bloedmijt en sinds de afgelopen 5 jaar is het een groot probleem in tuinen. Je kunt er niet meer omheen en moet er wat aan doen als je last hebt van bloedluis. Ze komen op de warmte af en door de klimaatopwarming blijven ze nu langer aanwezig.

Bloedmijt

Naast bloedmijt heet het ook rode vogelmijt. Dit komt omdat het een insect is met 8 poten. Als het een insect zou zijn met 6 poten, dana is het een luis. Je kunt ze herkennen aan de kleur rood. Maar als ze nog niet hebben gezogen, zijn ze grijs/wit. Het ligt er dus aan wat ze net hebben gedaan welke kleur ze zijn. 

Bloedluis

Wat te doen tegen bloedluis? Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de bloedluizen niet verdubbelen, want eigenlijk zijn ze vrijwel altijd wel aanwezig. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je kippenhok goed schoon is. Dit is heel belangrijk om de bloedluis tegen te gaan. Daarnaast kun je je kippenhok kalken met witkalk, gebruik je tabak stro in plaats van normale stro en kun je een bloedmijtenval die gemaakt is van feromonen in het hok hangen. Deze val kan je maximaal 20 dagen gebruiken, daarna is het tijd voor een nieuwe val.

Roofmijt tegen bloedluis

Naast de tips die hierboven genoemd zijn, kun je ook roofmijt tegen bloedluis gebruiken. Het is eigenlijk een koker met daarin roofmijten. De roofmijten strooi je in het hok, vooral in die kieren van het hok. Zorg ervoor dat je de roofmijten niet op de kippen/dieren strooit. Als je dit gedaan hebt, is het mogelijk dat je de dagen erna maar bloedluis dan ooit ziet, Dit komt omdat de roofmijt tegen bloedluis ervoor zorgt dat de bloedluizen weggaan uit de kieren van het hok. Na ongeveer 3 weken moet je wel merken dat de bloedluizen minder zijn. Als dit niet zo is, dan kun je de roofmijt tegen bloedluis nog een keer gebruiken.

Bloedluis gevaarlijk voor dieren

Als je last hebt van bloedluis, moet je hier echt wat aan doen. Het kan namelijk zo erg worden, dat een van de kippen in het kippenhok bloedarmoede kan krijgen. Als er dan niks wordt gedaan, kan de kip overlijden. Bloedluizen zijn gevaarlijk voor dieren en daarom moet je ze bestrijden op de juiste manier. Ook kunnen bloedluizen op bijvoorbeeld katten verder leven, wat ook geen pretje is. Zorg er daarom voor dat je altijd het kippenhok schoonhoudt en neemt de juiste stappen als er tekenen zijn van bloedmijt.